Vintage, retro of tweedehands, wat is het eigenlijk?

Vintage, retro of tweedehands, wat is het eigenlijk?

Alle termen die je om de oren vliegen, soms is het lastig. Is de kast die in jouw huis staat nou vintage of retro? En wat betekent het eigenlijk als je kast vintage is, of misschien wel tweedehands? We zullen je het haarfijn uitleggen, dan weet jij de volgende keer dat je een meubel ziet precies bij welke categorië hij hoort!

Vintage

Laten we beginnen bij vintage, dat is tenslotte wat onze meubels zijn; vintage! We mogen meubels vintage noemen wanneer ze ouder zijn dan 30 jaar, maar niet ouder dan 100 jaar. Als een meubel ouder is dan dat, dan hebben we het over antiek. Vintage houdt dus in dat een meubel is gemaakt tussen 1920 en 1980. Zo is dit drankenkastje een van de oudste meubels die wij in onze winkel hebben staan, en dit vintage audiomeubel komt dan weer uit 1980. Het verschil is groot, maar beide zijn wel vintage.

De reden dat vintage nog zo gewild is heeft natuurlijk te maken met de authenticiteit, het vakmanschap en een stukje geschiedenis. Een vintage meubel is natuurlijk al een stuk ouder dan een nieuw meubel en wordt niet meer aan de lopende band geproduceerd. Hierdoor zijn er van vintage meubels een stuk minder van elk soort over, en dat maakt ze natuurlijk uniek. En daarmee is natuurlijk ook het stukje geschiedenis wat erbij komt kijken zo speciaal. Je kan aan een meubel soms zien dat het is gebruikt, maar onderhouden. Een vintage kast bevat vaak al wat krasjes, maar is wel verzorgd. Omdat er zo veel vakmanschap bij komt kijken vinden mensen het ook belangrijk dat een vintage meubel goed bewaard blijft. En bij ons geldt, is dat niet het geval dan knappen wij hem op en wordt hij weer zo goed als vintage!

Retro

Bij retro is het verhaal een stuk anders. Een meubel is retro als het geïnspireerd is uit het verleden, maar nieuw is gemaakt. Vaak krijgen we bij het woord retro ook meteen bepaalde kleuren en stijlen in ons hoofd. Dat een meubel pas retro is als het aan een bepaalde stijl voldoet is niet waar, het is retro wanneer het nieuw is, maar dan met een vintage uitstraling. Wel zijn meubels met een jaren ’50 tot jaren ’80 uitstraling het populairste in de categorie retro.

Tweedehands

Tweedehands, wie heeft er niet van gehoord? Tweedehands betekent gewoonweg dat jij niet de eerste eigenaar bent van een product. Koop je bijvoorbeeld vintage stoelen op Marktplaats, dan weet je dat deze stoelen al eerder zijn gebruikt. Of bijvoorbeeld een vintage lamp in een kringloopwinkel, daarvan weet je ook dat hij eerst in een ander huis heeft gehangen. Daarbij is het wel goed om te onthouden dat iets wat tweedehands is niet altijd vintage hoeft te zijn. Een tweedehands meubel kan bijvoorbeeld ook uit 2007 komen. We mogen het meubel dan geen vintage noemen, maar wel tweedehands.

Ook al bevat het woord “tweedehands” het stukje “tweede”, dat betekent niet dat jij ook daadwerkelijk de tweede eigenaar bent. Het kan zomaar zijn dat jij de derde, vierde of misschien wel vijfde eigenaar bent van een meubel. Dan is het meubel nog steeds gewoon tweedehands, en niet vierde- of vijfdehands.

Van vintage meubels kan je bijna altijd zeggen dat ze tweedehands zijn. De meeste meubels hebben al één of meerdere eigenaren gehad. Wanneer je erover nadenkt is het meubel dan van goede kwaliteit, hoe kan het anders zo lang al meegaan?

Wat is nu het beste?

Er is natuurlijk niets goed of fout als het gaat om meubels. Het belangrijkste is dat jij het goed in je interieur vindt passen en dat je er blij mee bent!

Maar als we echt eerlijk moeten zijn; fan van retro zijn we niet. Waarom zou je een nieuw meubel halen als er nog zo veel goede tweedehands of vintage meubels te verkrijgen zijn? En daarbij voelt het vinden van een echte vintage parel natuurlijk geweldig!

Terug naar blog